Selen

Produkttype: mineral

Claims:

  • Selen bidrager til immunsystemets normale funktion.
  • Selen bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress.
  • Selen bidrager til at vedligeholde et normalt hår og normale negle.
  • Selen bidrager til en normal skjoldbruskkirtelfunktion.
  • Selen bidrager til normal dannelse af sædceller.

Selen hører til gruppen af mikro-mineraler, og har nummer 34 i det periodiske system med det kemiske symbol Se. Navnet selen stammer fra græsk, Selene, der betyder måne.  Det blev opdaget af en svensk forsker i 1817.

En sund og rask voksen indeholder omkring 15-20 mg selen.

Biotilgængeligheden for selen er forskellig afhængigt af om det er organisk- eller uorganisk bundet. Organisk bundet selen optages bedst. Der optages mellem 50-70 % af kostens indhold af selen. Dog kan mængden af selen være lav afhængigt af hvor i landet man befinder sig. Der er store variationer i selen indholdet i jorden.

Virkninger

Selen indgår i enzymet glutathion peroxidase, som medvirker i forsvarsmekanismen mod oxidativ skade.

Man mener at selen er et af de stærkeste antioxidanter mennesker har i deres krop. Teorien er at det er det fordi det indgår naturligt i organismen og i sig selv er en stærk antioxidant. Begrebet antioxidant bruges ikke i anprisninger mere, men er erstattet af formuleringen at det kan reducere oxidativ stress på cellerne.

Selen har ligeledes en funktion i relation til immunsystemet, hvor det medvirker i stimulation og reguleringen af flere processer.

Kilder til selen

kød, indmad (lever, nyre), fisk, skaldyr, nødder, ølgær, korn dyrket i områder med selen-rig jordbund, friske krydderurter og æg.

Produkter med Selen:

Selen (100mcg)

Spektro 200 stk _ uden jern og vitamin K

Spektro – urter og sporstoffer

Spektro 300 stk - uden jern og vitamin K

Spektro u/ jern og vitamin K

Ultra Lysine