Jod

Produkttype: mineral

Claims:

  • Jod bidrager til en normal kognitiv funktion
  • Jod bidrager til nervesystemets normale funktion. 
  • Jod bidrager til en normal produktion af skjoldbruskkirtelhormoner og en normal skjoldbruskkirtelfunktion. 

Jod er et grundstof og har nummer 53 i det periodiske system, angives typisk med et stort I. Det hører til gruppen af mikro-mineraler, for mennesker har kun brug for meget små mængder, men til gengæld er det et livsnødvendigt mineral.

Ordet jod eller iod stammer fra græsk og betyder viol-farvet, da dets farve i naturen er blåviolet.

En sund og rask voksen indeholder 20-50 mikrogram jod, hvoraf det meste, cirka 2/3, er oplagret i skjoldbruskkirtlen. Resten findes i blodet og i alle cellerne.

Jodmængden i jord og landbrugsprodukter, angives generelt at være lavere i områder, der har været dækket af is. Efter istiden er der med smeltevandet sket en udvaskning af jod og andre sporstoffer fra jorden. Der er store variationer alene i Danmark, hvis man laver målinger af jodindholdet i jorden.

Virkninger

Der er en del hypoteser vedrørende funktioner for jod, for det er at finde i meget små mængder i mange af kroppens celler, men det er endnu ikke påvist hvilke funktioner det indgår i.

Jods hovedfunktion er at indgå i dannelsen af thyroxin, der er stofskiftehormon. Man taler om T4 og T3, tallene efter T’et indikerer antallet af jod-molekyler koblet på et protein. T4 er depot-stofskiftehormonet, og når der er behov for aktivt stofskiftehormon fjernes der via et enzym et jod-molekyle. T3 er det aktive stofskiftehormon.

Produkter med Jod:

Barne-Multi

Kelp

Spektro 300 stk - uden jern og vitamin K

Spektro u/ jern og vitamin K

Spektro-VEG